Desiatky ľudí dnes v Prešove v rámci kampane SaS upratovali mesto

06.03.2012 Prešov

Prešov 6. marca (TASR) - Desiatky ľudí, ktorí žijú väčšinou zo sociálnych dávok, dnes v rámci volebnej kampane SaS čistili okolie autobusovej stanice v Prešove. Muži aj ženy v reflexných vestách s nápisom na chrbte "Chcem prácu, nie dávky", čistili chodníky, zbierali odpadky, hrabali lístie a natierali lavičky na zastávke MHD.

Jedným z riešení, ktoré by podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jozefa Mihála (SaS) malo zabezpečiť prácu veľkému počtu ľudí a zároveň odbremeniť sociálny systém, je projekt "Práca namiesto dávok". V rámci predvolebnej kampane ho v Prešove odprezentoval. Mihál konštatoval, že na Slovensku asi 190.000 ľudí poberá sociálne dávky a často ich dostávajú zadarmo, čo sa mnohým, ktorí platia dane, nepáči. Tvrdí, že na druhej strane je však ťažké udržať si životnú úroveň zo sumy 60 alebo 120 eur mesačne a preto prichádza SaS s týmto projektom.

"Po prvé, sociálne dávky chceme zrušiť, po druhé všetkým tým, ktorí ich doteraz poberali, namiesto sociálnych dávok ponúkneme prácu vo verejno-prospešnej oblasti," vysvetlil Mihál. Súčasný systém dávok by mal zostať podľa neho zachovaný v prípade starých, chorých, zdravotne postihnutých, teda tých, ktorí objektívne pracovať nemôžu.

Mihál predpokladá, že bude potrebné vytvoriť asi 120.000 pracovných miest. Štátna tajomníčka ministerstva práce Lucia Nicholsonová si myslí, že tento systém má byť akousi prestupnou stanicou a verí, že prácu si budú môcť nájsť aj ľudia s vyšším ako základným vzdelaním, napríklad v školstve ako asistenti.

Podľa Mihála takto pripravený systém počíta aj s tým, že sú ľudia, ktorí jednoducho pracovať v žiadnom prípade nebudú. Môže ísť o tých, ktorí robia načierno a tí o dávky prídu. Pre iných, ktorí vyslovene pracovať odmietajú, prichádza do úvahy nepopulárny spôsob poskytnutia jedného teplého jedla denne.

Drvivá väčšina ľudí, ktorí dnes prijali ponuku SaS a pracovali za hodinovú mzdu vypočítanú ako alikvotnú časť minimálnej mzdy, pochádzala zo sociálne slabého prostredia, typického pre osady na východnom Slovensku.

"Mať robotu je dobre, ale aby sme aj zarobili. Nie ako my dostávame 63 eur, to je málo na jedenie, na všetko," tvrdí Eva Horvátová z Rudlova.

Peniaze z dávok na živobytie nestačia ani 37-ročnému mužovi z Pečovskej Novej Vsi, ktorý povedal, že by robil hocijakú prácu.

"Ja už nerobím od roku 2001, len v rámci aktivačných prác. Malé máme dávky, ja dostávam 250 eur a treba mi platiť byt 142 eur. Mne to už je jedno, len keby som robil," povedal Zdeno Červeňák z Pečovskej Novej Vsi.

Mihál tvrdí, že takéto pracovné miesta na verejnoprospešné práce, v protipovodňovej ochrane, na obnove pamiatok, ale i v poľnohospodárstve a lesníctve sa dajú vytvoriť.
 

Vyberte región